domingo, 30 de abril de 2017

Tema 6 "La transició i la democràcia (1975-1986)" - 23-F

23 - F

Antonio Tejero Molina amb 200 guàrdies civils amb pistola irrompen al Congrés dels Diputats el 23 de febrer de 1881 a les 18:23 de la tarda.


El 1983 algú va fer desaparèixer 1000 cintes les quals havien estat gravades aquest mateix dia.
Juan Garcia Carrés, les úniques gravacions el contingut del qual coneix les va fer aquest home. Era un dirigent sindical, ultradretà, vinculat amb els crims d'Atocha.
Va estar en contacte telefònic amb Tejero i els militars, va gravar les converses que va tenir amb tots ells des de casa.

Tejero era tinent coronel de la guàrdia civil, implicat en "Operació Galàxia", el seu primer intent de cop d'estat, en el que va fracassar i va ser condemnat a 7 mesos de presó.

Juan, en veure que eren ja les 17:57 de la tarda i Tejero no donava senyals de vida, va fer la primera trucada, en la qual va contestar Pedro Mas Oliver, un tinent coronel, ajudant de Jaime Milans del Bosch, i va ser en la casa d'aquest on es va planejar el 23F.

Emilio Romero, periodista i falangista, gaudia de la simpatia dels colpistes. Va trucar a Carrés per avisar-lo que estaven ocupant el parlament.

A les 19:00 h Tejero va informar a Jaime Milans del Bosch, que havia complert el seu objectiu, l'ocupació del Congrés.
Però més tard, fan marxa enrere, tot el que tenien planejat no surt així, i el "elefant blanc" no va venir.

En els enregistraments parlen de Diego Ibáñez Inglés, coronel i segon cap de l'Estat Major Regió de Valencia.Y a les deu de la nit Carrés rep una trucada d'aquest, dient-li que es van a sumar al cop moltes més regions. Però cap d'aquests es van sumar.

Tejero volia una junta militar presidida per Milans del Bosch, capità general de tercera Regió Militar, de família aristòcrata i castrense. El qual era joancarlista, monàrquic.


Alguns mitjans parlaven del fracàs del cop, i Tejero començava a desanimar-se.

Alfonso Armada, general, segon Cap Estat Major i exsecretari de la casa del rei, es va dirigir al Congrés gairebé a la mitjanit per parlar amb Tejero. Volia que Tejero abdiqués.
"Deixi vostè ja aquesta aventura, lliureu i acabi amb aquesta bogeria". Tejero va dir: "primer em mato i em pego un tret".
No hi va haver acord entre Armada i Tejero, i és ahi on va fracassar el cop d'estat.


A la 1:30 de la matinada va acudir Pardo Zancada al Congrés amb 113 policies militars, perquè Tejero veiés que no estava sol.

Van ser 18 llargues hores, en el que va estar en joc alguna cosa més que la democràcia d'Espanya.
Tejero va passar 16 anys a la presó, però segueix amb la seva ideologia ultradreta.

Va publicar una carta al Melilla Hoy, 23 anys després.



No hay comentarios:

Publicar un comentario