martes, 7 de marzo de 2017

Tema 4 "La guerra civil (1936-39)" - TIERRA Y LIBERTAD

TIERRA Y LIBERTAD

La pel·lícula "Tierra y libertad" està orientada cap als anys 1936-39, un període on es va donar la guerra civil i una sèrie de circumstàncies importants per a la història d'Espanya.

El protagonista de la pel·lícula es diu David, un ancià. Quan ell mor, la seva néta troba a casa seva una caixa amb records i així comença a esbrinar tot el que el seu avi va viure en aquell passat de guerres. Es troba un mocador vermell amb terra i que el significat d'això s'acaba descobrint al final.


David va ser un militant comunista anglès i va assistir a una conferència a la seva ciutat, en la qual es demana ajuda per a la República d'Espanya. Decideix anar-se a Espanya a lluitar pels seus ideals comunistes, ja que pensa que a Espanya es va a donar la veritable revolució.


Quan aquest arriba a Espanya, es pot observar com el reben molt bé, i així ho feien amb tots els estrangers que venien a lluitar a favor de la República, el que ven el tiquet no l'hi fa pagar.
Al tren coneix a un militant del POUM, que serà el que li meta en aquest partit.


A la pel·lícula s'observa també la convivència igual que hi ha entre entre homes i dones, i entre persones de diverses nacionalitats.


Una de les escenes més importants és la presa del poble per les armes, el més representatiu és l'afusellament del capellà. Els capellans durant la guerra civil i tot el govern de Franco van donar suport al règim franquista. Aquest dispara des del campanar als republicans.



David s'enamora de Blanca, una miliciana del POUM, dona d'un altre milicià que mor en un atac dels fascistes. Y ella durant la pel·licula s'acaba enamorant d'ell també.

La repressió que van patir les dones, germanes, filles, etc., del que republicans, ja que en ocasions van ser deshonrades ja que per als franquistes no tenien dret a honra, aquest fet queda reflectit amb la imatge d'una dona a la qual li han arrapat el pèl pel simple fet que no troben al seu marit.

Aquesta imatge reprensenta la reunió del poble on es pot observar els diferents tipus d'ideologies i la idea de fer primer la revolució i després col·lectivitzar o fer primer la col·lectivització i després la revolució, d'aquestes dues postures al final venç la col·lectivització:



Hi ha una escena en la qual es veuen enfrontades els dos tipus de societats que hi havia a Espanya. Aquesta escena correspon a quan van per un camí i es troben una família de pagesos i Blanca li explica a David com és la vida del pagès, en oposició apareix un home amb moto, que representa l'altra part de la societat que era la del "señorito" amb diners.


Els avions llançaven pamflets per dir que Franco anava guanyant la guerra, amb l'únic objectiu de desil·lusionar la milícia i que aquesta abandonés la seva lluita.

David entrenant a uns nous milicians li esclata el fusell, aqui s'observa el mal estat de les armes. I un li diu a David que això no hagués passat si s'hagués unit a l'exèrcit popular.


Desprès d'això, es va anar a l'hospital, però abans Blanca li va donar la direcció d'una pensió on es podia quedar. I allà li esperava ella per sorpresa, i li va posar al corrent de tot el que passava, com per exemple, que ja no permitien que lluitessin les dones.
Ell li comenta que ja no està a les milicies i s'allista en l'exèrcit republicà per les seves conviccions comunistes, i ella li anomena "Stanilista de merda". Acaben barallats.

Una altra escena que es pot destacar és la presa de la telefònica per part dels comunistes als anarquistes. un clar símbol de les conquestes revolucionàries, que les forces catalanistes de la Generalitat, al costat dels comunistes i altres membres de la legalitat republicana, no van dubtar a atacar.

Ell finalment comprèn que és una titella dels designis de Stalin i retorna a la lluita al costat de la milícia reconciliant-se amb Blanca.

Finalment, Blanca és assassinada i David la porta al seu poble on és enterrada. La mare de Blanca li dóna a David el mocador vermell símbol republicà, i aquest agafa terra i la guarda en el mocador símbol de la llibertat.


La pel·lícula acaba amb l'enterrament de David a on la seva néta li llegeix un poema i li posa la terra que hi havia al mocador.




No hay comentarios:

Publicar un comentario