domingo, 12 de marzo de 2017

Tema 4 "La guerra civil (1936-39)" - LA GUERRA

LA GUERRA

Durant la Guerra Cívil espanyola, van ser diversos els successos dels quals encara romanen les seves petjades, i que han deixat records inesborrables per a moltes de les persones que van viure el dia a dia amb por, desitjant que tot s'acabés.

Un d'aquests successos és la Legió Còndor.
Resultat d'imatges de legion condor
Va començar el juliol del 1936, uns militars dirigits per Franco, es van alçar en armes contra el govern de la República.
Un personatge molt important va ser Hitler, que va utilitzar la Guerra Cívil com a camp de proves. Va provar armes i tàctiques com a preparació per a la Segona Guerra Mundial. Van decidir crear un cos expedicionari, i van enviar alemanys a la península, Hitler va enviar avions de transport, que era fins llavors el major pont aeri. Tenia diferents bases militars a Alemanya, diverses armes i diversos tipus d'avions.
La Legió Còndor va ser la innovació estratègica més important de tota la Guerra Civil.
L'aviació espanyola era molt escassa, tenien avions molt antics no era res comparats amb els d'Alemanya. I a més a més, els pilots no sempre eren voluntaris, en general s'agafaven als millors pilots. Ningú sabia que hi havia pilots alemanys lluitant a Espanya, quan algú moria, se li havia de soterrar sense dir que havien mort a Espanya.
El general Mola parlava amb els alemanys i va dir que volia destruir la indústria catalana i la basca. Com que això no ho anaven a fer, el pla b era el bombardeig de Guernica, i així tranquil·litzar Mola. Un lamentable fet que ha va tenir lloc perquè els bascos havien de purgar aquest pecat.
Guernica era un símbol per als bascos, perquè era un símbol de la democràcia, hi havia moltes raons per bombardejar-la. Va ser la primera vegada que una aviació militar liquidés des de l'aire una ciutat sencera.
Van combinar bombes de 10 quilos, 250 quilos i incendiàries. Es va decidir un dilluns que havia marcat, perquè hi havia més gent. I venia gent també de Bilbao.
Primer van llançar bombes explosives, per tal de deixar moltes cases sense teulada i explotar els conductes d'aigua, i després llançar incendiàries per així incendiar tota la ciutat. Els morts van ser més de 2000 i deien que eren els vermells els que havien incendiant la ciutat.

Resultat d'imatges de guernica picassoEl desastre del Guernica que representat en una obra de Picasso, un clar manifest contra la guerra, ple de símbols, i pintat amb fúria.
El quadre està en blanc i negre, el fet de renunciar al color se suposa que és per donar un sentit més tràgic.
Aquesta compost per nou personatges: 06:00 humans (quatre dones, un home i un nen), un colom, un bou i un cavall. I a més a més hi ha dos llums i un edifici en flames.
Que vol dir cada personatge?
Toro: sembla observar més de patir, ens vol fer testimonis de la barbàrie que ell preveu,
Dona amb nen: una dona que bressola a un nen mort, és la màxima representació del dolor, és un crit contra la injustícia de la guerra.
Paloma: pot representar la pau que renúncia a la guerra.
Llum: no se sap el que va pretendre Picasso amb això.
Cavall: representa un al·legat contra els efectes col·laterals de la guerra, com són les víctimes innocents. Dibuixa el cap del cavall en vertical, lluitant contra la mort.
Home: un soldat, un guerrer. Representa al caigut en combat, trencat, destrossat.
Dona amb la vela: representa algú que vol il·luminar, s'associa a la humanitat, altres diuen que pot ser la república.
Dona agenollada: està com demanant alguna cosa, representa el poble que fuig de les bombes del dolor, altres també diuen que pot ser la republica.
Dona a l'edifici en flames: crida als avions perquè cessin en el que estan fent.
En definitiva, aquesta obra és una completa llibertat d'interpretació.
Picasso va dir: "que el públic intèrpret i vegi el que vulgui veure.".


Resultat d'imatges de bombardeig de granollersEn el vídeo sobre el bombardeig de Granollers, apareix el testimoni de Dolors Agón, que ens explica com va viure ella aquests moments de guerra, i queda present l'afortunada que va ser per salvar-se ella i la seva família, menys el seu pare, al qual van matar.
Unes 60 bombes van caure a Granollers, Totes al centri urbà, ple de gent. Una de les més impactants va Caure a la porxada, on hi havia moltes dones fent fila a les parades i on van haver dotzenes de morts. Dolors compte que la seva mare estava alli fent fila en el moment que va caure la bomba, i només es van salvar ella i dos o tres més que estaven al final, les altres dones van morir totes. La majoria de víctimes eren dones, i uns 33 nens.
Es va tornar a bombardejar el 24, 25 i 26 de gener de 1939, van ser l'aviació italiana, alemanya i franquista.
El Fossar de la Pedrera, a Barcelona, ​​és conegut per haver acollit els despulles de moltes de les persones afusellades a la ciutat de Barcelona entre 1939 i 1952. En aquest lloc es troba enterrat el pare de la Dolors.

Resultat d'imatges de batalla de l'ebreUna de les batalles transcorregudes a Espanya, també va succeir durant la Guerra Civil, la denomida Batalla de l'Ebre (25 de juliol - 16 de novembre de 1938).
Les forces republicanes van creuar el riu de l'Ebre per atacar el banda nacional per sorpresa, aquest era el seu objectiu. Però les bandes nacionals els van tancar el pas quan van arribar a l'altra banda del riu. Els republicans creuaven el riu amb diverses dificultats.
Adjunt una cançó que sempre cantaven i que és força important:
"https://www.youtube.com/watch?v=bfiarpOjI2s"
Per què és produeïx la batalla?
Franco va atacar a València, per així fer caure a tot el centre d'Espanya, per la qual cosa això va ser simplement una operació de distracció.
En el vídeo s'explica com les bombes s'han de llençar diversos metres abans perquè així caiguin en l'objectiu que volen, ja que aquestes van a la velocitat de l'avió. En la guerra, només tocava l'objectiu una de cada 20 bombes, les altres eren només danys col·laterals, ja que ho feien a ull, no es basaven en calcular on exactament havien de deixar caure la bomba.
Les cartes eren molt importants per als que eren a la guerra, ja que necessitaven comunicar-se amb la seva família i així romandre d'una manera o altra amb ells. Quan enviaven cartes, no posaven el lloc des d'on ho enviaven perquè l'enemic no ho sabés.
Hi havia diversos hospitals de campanya on es tractaban la infecció i la pèrdua de sang, que eren les dues ferides més comuns. En el vídeo també s'explica com guarir una ferida i que utilitzar per a això.
Corbera d'Ebre és la Gernika catalana, les aviacions franquistes ajudades de les alemanyes i les italianes, la van bombardejar sense pietat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario