miércoles, 15 de marzo de 2017

Tema 4 "La guerra civil (1936-39)" - LA PROPAGANDA

LA PROPAGANDA EN LA GUERRA CIVIL

El fenomen de la propaganda està totalment unit a la història de la guerra. Si la propaganda havia estat una arma fonamental en la Gran Guerra, en la Guerra Civil, pel seu caràcter ideològic, anava a jugar un paper més important encara. Les paraules poden arribar a tenir la mateixa força que les armes.
La Guerra Civil espanyola va ser banc de proves d'armaments i tàctiques militars però també va ser pionera en el terreny de la informació i la propaganda.

La propaganda de guerra existeix des que la guerra existeix. Sempre s'ha intentat intimidar a l'enemic, exagerar la pròpia força, sembrar discòrdies, difondre informacions falses, mantenir la moral de les pròpies tropes, etc. Potser en temps de guerra és quan la propaganda assoleix els seus cims més brillants.
Perquè els homes siguin capaços d'afrontar l'horror de la guerra havien de manipular les emocions, els sentiments. I això és precisament la propaganda.

Es feia ús de cartells, cinema informatiu, desfilades, actes, fullets, opuscles, utilització de la premsa escrita, etc. El cartellisme durant la Guerra Civil espanyola va ser un dels més intensos moments de manifestació massiva de l'art; les proclames exhibides sobre els murs van ser expressió pública d'idees i sentiments arrelats en la trama social. No obstant això, apareixen dos elements nous. D'una banda, el cinema sonor, de l'altra, la ràdio.
A continuació, exposo les diferències de la organització de la propaganda en tots dos bàndols:


Bàndol franquista
A diferència del bàndol republicà, quan el bàndol franquista es consolida territorialment en els primers moments, disposa de moltíssims, menys instruments per difondre la seva propaganda. Lentament i amb ajuda exterior italiana i alemanya aquestes mancances anaven a ser poc a poc esmenades.

En el bàndol franquista van confluir inicialment forces polítiques i socials molt diferents: catòlics de tota mena, carlins, falangistes, conservadors procedents de la CEDA, monàrquics, etc. Tots ells van veure en el cop dels generals l'oportunitat de modelar Espanya segons les seves pròpies aspiracions.
Una de les realitzacions més importants en el terreny de la propaganda del bàndol franquista va ser la promulgació de la Llei de Premsa de 22 d'abril de 1938.

El tema de la Raça i de la Hispanitat, va ser un argument recurrent de la propaganda franquista i durant i després de la guerra va aconseguir tenir un ressò considerable en l'Amèrica Hispànica.

Com en el bàndol republicà, els cartells de tota mena van tenir un paper importantíssim en l'acció propagandística. La seva estètica no diferia molt dels de l'altre bàndol. Es inspiraven, per descomptat, a la desenvolupada cartellisme de la Itàlia feixista i l'Alemanya nazi.
A més a més, en el bàndol franquista molt aviat els militars van ser conscients de la importància de la ràdio.


Bàndol republicà
La zona que va romandre lleial al govern legítim va comptar des del primer moment amb una infraestructura molt més gran per a la seva propaganda en premsa, ràdio, cinema, editorials, etc. El Govern de Largo Caballero, en la seva remodelació del 4 de novembre de 1936, va crear un Ministeri de Propaganda.

El cartellisme va ser naturalment un instrument de propaganda fonamental. Curiosament l'estètica d'aquests cartells va ser, en moltíssims casos, la mateixa en tots dos bàndols. En molts casos, canviant la llegenda un cartell podria haver estat indistintament exercint la seva tasca propagandística tant en el bàndol republicà com en el dels nacionals.

La propaganda radiofònica va tenir enorme importància en tots dos bàndols. Quan van començar a arribar les notícies de l'aixecament armat, el Ministeri de Governació va començar a radiar una sèrie de notes cada mitja hora en què ressaltava la normalitat de la situació.

La propaganda cinematogràfica va tenir també un paper destacat. En els primers moments els franquistes van mancar per complet de material cinematogràfic, mentre que els republicans van començar a multiplicar-se les pel·lícules documentals.
Va ser per tant considerada com un instrument fonamental pels diferents grups que componien el bàndol republicà. Va arribar a ser tan important com la propaganda difosa a través de la premsa escrita, en particular fora d'Espanya, on la paraula i la imatge van reemplaçar les armes, que tantes víctimes van causar durant la Guerra Civil.



A continuació, he volgut mostrar una sèrie d'exemples de cartells de cada bàndol, i explicarè de que tractan un parell d'ells.

Cartells del republicans: 




La dona en el bàndol republicà va tenir un paper fonamental. Es van crear les organitzacions antifeixistes que van agrupar les dones.
El cartell intenta incitar a la dona a unir-se a la J.S.U, l'organització política que va arribar a formar els seus propis batallons.
Es poden observar dos símbols característics: l'estrella vermella i la falç i el martell.




Aquest cartell vol convèncer els homes a ingressar al partit comunista.
Condueix les paraules als obrers, camperols, soldats i intel·lectuals, els que poden lluitar.
Una gran part del cartell l'ocupa la bandera soviètica, amb el característic símbol que és la falç i el martell.


MÉS CARTELLS:

   Resultat d'imatges de cartel los nacionalesResultat d'imatges de cartel esto es el fascismoResultat d'imatges de cartel de las brigadas internacionalesResultat d'imatges de cartel de lee: treball




Cartells dels nacionals:



La dona també va tenir importància en el bàndol nacional. La família i la llar van ser els seus principals àmbits, però no es poden oblidar les seves tasques assistencials.
El lema del cartell és: "Per la mare i el fill per una Espanya millor".


El cartell presenta el cap d'un soldat, en el seu casc està pintant la barca a la mar, a l'esquerra hi ha unes mans aixecades i dalt s'amaga una petita àguila.
- La barca pot simbolitzar, la força i la solidesa d'un exèrcit nacional.
- Les mans aixecades, són l'element del feixisme que té origen en el nacionalisme. En saludar es crida "Arriba España", que els falangistes consideren una mostra de patriotisme i declaració d'intencions.
- El lema és "Espanya va ser i serà immortal".


MÉS CARTELLS:

Resultat d'imatges de cartel bolchevismo, faiResultat d'imatges de cartel por las armasResultat d'imatges de carteles nacionalistas





BIBILOGRAFIA

http://www.muyhistoria.es/contemporanea/articulo/el-papel-de-la-propaganda-en-la-guerra-civil-371457084970

https://argonauta.revues.org/1195

https://es.slideshare.net/mobile/profeshispanica/la-propaganda-en-la-guerra-civil-espaola

http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1852-44782006000200005

https://belenmoreno.wordpress.com/

https://es.slideshare.net/mobile/profeshispanica/los-carteles-de-propaganda-de-la-guerra-civil

No hay comentarios:

Publicar un comentario