viernes, 3 de febrero de 2017

Tema 2 "El catalanisme polític: precedents, aparició i evolució (1833 - 1931) - LAYRET


LAYRET

Resultat d'imatges de maria aurèlia capmanyAntecedents
A la fi de 1969, Pere Figueres va proposar a Josep Anton Codina el muntatge teatral
d'una obra en commemoració de Francesc Layret. Codina ho va parlar amb Maria Aurèlia Capmany,
qui va acceptar entusiasmada a escriure el text. Per això, al principi de la obra, observem com va un breu record de Aurèlia Capmany, perquè va morir abans de poder veure aquesta obra.





Francesc Layret

Aquest documental tracta sobre la vida i la mort de Francesc Layret (1180-1920), un polític i advocat dels obrers de Catalunya d'ideologia nacionalista catalana. Era contrari a la monarquia.
Va morir a causa d'un assasinat a la porta de la seva casa, el dia 30 de novembre de 1920.

Com va ser la vida de Layret?
Resultat d'imatges de francesc layretDes de ben petit va tenir una paràlisi, per la qual cosa no podia moure les cames, i va d'haver anar amb crosses tota la seva vida.
Anava a la universitat, on va estudiar dret i lletres. En aquesta, ell es posava a parlar davant de tots els seus companys explicant la seva manera de veure la política i tot el que ell pensaba. Els seus amics l'hi tapaven per a que no es veiés que no podia fer funcionar les seves cames.
Va participar en diversos llocs de caràcter social, on sempre defensava als treballadors (CNT).
Va començar en la política quan es va unir a la Unió Republicana. Desprès, va entrar en Solidaritat Catalana, i finalment, amb altres persones, va fundar el Centre Nacionalista Republicà. Layret va aconseguir reunir l'obrerisme reivindicatiu, el republicanisme social i el catalanisme polític i cultural.

Com va morir Layret?
El 1920, Martínez Anido, governador de Barcelona, va realitzar una massiva detenció de militants del CNT i del Partit Republicà Català entre els quals es trobava Lluís Companys. La dona d'aquest, va anar a demanir-li ajuda a Francesc, aquest va abandonar el seu domicili i la carta que estava escribint, i ràpidament va anar a protestar per trasllat d'aquests presos, però Layret va ser pistolejat. Els assasins no van ser detinguts mai, però a l'obra podem entendre com si haguessin interrogat a Ramon Salas (organitzador del sindicat lliure), Fèlix Grau Pere (president de la federació patronal), Josep Bertrán i Musitu (diputat de la Lliga Regionalista)
En protesta per la mort de Layret és va organitzar una vaga i su funeral és va convertir en un acte polític.

No hay comentarios:

Publicar un comentario