domingo, 29 de enero de 2017

Tema 2 "El catalanisme polític: precedents, aparició i evolució (1833 - 1931) - LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA

LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA

Amb Enric Prat de la Riba, com a president de la Diputació de Catalunya, es va crear la Mancomunitat el 6 d'abril de 1914, amb l'objectiu de recuperar la capacitat de la gestió administrativa de les antigües Corts Catalanes.
La Mancomunitat de Catalunya és la federació voluntària de les quatre diputacions de Catalunya. Aquesta, va marcar un abans i un després en la situació de Catalunya, i moltes coses que avui en dia tenim, són gràcies a aquesta federació.

Resultat d'imatges de enric prat de la riba

Prat de la Riba va anunciar que el major objectiu era que tots els municipis tinguessin biblioteca, escola, telèfon, carretera, i totes aquelles coses primordials que feien falta.
En 1914, un gran problema de Catalunya era la telefonia, hi havia teléfon a les grans ciutats, però no en els pobles, el que només hi podies trobar era el telègraf.
No hi havia sanitat pública, tots el parts eren a casa. I un altre punt a afegir és que, els treballadors no tenian jornada de vuit hores com ara, i tampoc tenien vacances.
Les vies fèrries estaban financiades pels catalans, no per l'Estat.


Resultat d'imatges de mancomunitat de catalunya

La Mancomunitat va permetre a la Lliga Regionalista confirmar la seva superioritat política i desenvolupar una tasca de govern centrada en el desenvolupament cultural, econòmic i social de Catalunya.
Centrant-se en el desenvolupament econòmic, va inverir bona part del seus recursos en la realització d'una millora de la xarxa viària de les carreteres i camins, aixi com en la telefonia, per a que poguès arribar als pobles més aïllats de Catalunya.
També es volia modernitzar la producció en el tema de l'agricultura i la ramaderia, per el que es van crear escoles de tècnics rurals agraris.

Gràcies a tot això, Catalunya va millorar molt en tots els aspectes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario