martes, 20 de diciembre de 2016

Tema 1.5 "Transformacions agràries i expansió industrial al segle XIX" - L'EVOLUCIÓ DE L'AUTOMÒBIL A CATALUNYA

L'EVOLUCIÓ DE L'AUTOMÒBIL A CATALUNYA


Fem un recorregut per l'evolució del automòvil per així veure com ha anat canviant des d'un passat en què va començar fins ara.

Resultat d'imatges de evolucio del automovilPrimer de tot, és important sap que va ser al 1889 quan van arribar des de França els primers motors de cotxe a Catalunya. Un senyor, anomenat Bonet, va comprar tres motors i va muntar un vehicle, aquest va ser el primer cotxe que hi va haver a Espanya.
Desde llavors els cotxes són molt importants per a nosaltres, i han anat evolucionant amb el pas del temps d'una manera espectacular.

Avui en dia, els cotxes trigan a posar-se en 100 kilometres hora, el que abans trigaven per engegar-se, pel que es pot observar una diferència molt gran.
Va ser l'any 1904 quan es va iniciar la fabricació d'aquests automòbils.
Eren vehicles de dues places, sense marxa enrrere, la gran majoria pesaven molt poc, de manera que el podies moure per aparcar, que també cal remarcar que en aquell temps, es feia tot el possible per aparcar, per exemple, pintar de color vermell la vorera, perquè es pensessin que allà no es podia aparcar. Tenien un baix cost de manteniment.

En 1953 va ser inaugurada la fàbrica Seat per Franco. En aquest any es van començar a fer els cotxes, tot i que es feien pocs.
I el 14 de juliol de 1969 va ser el dia històric per Seat, ja que un cotxe va ser el número un milió dels cotxes produïts.

Com tot, va tenir els seus problemes, i és que tots els gasos que deixaven anar els tubs d'escapament, va començar a contaminar l'aire i la gent es va començar a queixar. Però es va quedar així, la fabricació de cotxes va continuar creixent.
Un vehicle mític va ser el cotxe Seat 600, que va permetre que la majoria de gent pogués accedir a un vehicle. Era el que tothom volia i era el més usat per tots, i a més complia un seguit de requisits molt bons.

Una altra cosa que cal afegir, és que la imatge de l'educació viària ha canviat moltíssim. Ara per llei es pot exigir que es doni en el col·legi, abans amb prou feines sabien el significat d'algunes de les senyals.
També, cal parlar sobre l'ús del cinturó de seguretat. Primer era opcional, després va ser obligatori en els seients de davant, i finalment també en els de darrere. El 1997 es va començar a multar tots aquells que no portessin el cinturó, als motoristes sense casc, i als que parlessin pel telèfon mòbil mentre conducian.

Va tenir lloc la creació d'un aparell una mica estrany per evitar que el conductor es dormís mentre conduïa. Es posava sota de la barbeta, i quan el conductor se li estava caient el cap del son, s'emitia un so per avisar-lo que es despertés. Es pot observar millor en aquesta imatge:



Els cotxes elèctrics, ens semblava que era cosa d'ara de l'actualitat; però en veritat ja fa molts anys que van inventar uns quants, com a l'any 1899.
Malgrat tot l'avanç del automòvil, en el passat encara hi havia moltes persones que seguien utilitzant com a mitjà de transport un ruc, ja que la seva situació econòmica no els permetia comprar un cotxe.

Tot aquest recorregut d'un passat fins ara, serveix per adonar-nos de la rapidesa que avança tot i cada vegada més. I que allò que semblava impossible per a la gent d'aquella època, avui ja ha estat creat i per a nosaltres és el més normal del món.
Tot està en constant evolució, és impressionant els diferents canvis que es produeixen.



No hay comentarios:

Publicar un comentario