jueves, 15 de diciembre de 2016

Tema 1.5 "Transformacions agràries i expansió industrial al segle XIX" - CATALUNYA, LA FÀBRICA D'ESPANYA

CATALUNYA, LA FÀBRICA D'ESPANYA

Catalunya va ser un dels llocs més industrialitzats d'Espanya al segle XIX, per no dir el que més.


Resultat d'imatges de maquina de vaporL'any 1833, va sorgir una fàbrica a Barcelona, la dels Bonaplata, i va ser la pionera de la indústria a Espanya. Aquesta va ser la primera fàbrica que utilitzaba el vapor. La màquina de vapor va ser el motor per excelència de la indústria fabril, que també va ser aplicada al transport. Però per això, calia carbó i així també competir contra Anglaterra, però finalment a Espanya no hi havia suficient carbó, i es van haver d'alimentar amb carbó estranger.
La fàbrica Bonaplata finalment va ser destruida per un incendi provocat l'any 1835. Va ser un acte de ludisme, un atac a la industrialització i mecanització.


La indústria textil va ser la més important, tot eren matèries primeres, d'origen vegetal o animal. I els primers productes de l'exportació catalana van ser els vins.


En aquell moment, va ser important la fabricació d'indianes, teixits de cotó, que van difondre ven depressa el seu consum. Al igual que les vendes d'aigua ardent. Tot això, va enriquir a molts catalans. També va ser necessària la construcció de canals industrials.
Com deian els anglesos, la revolució industrial era igual al cotó. A Catalunya no es produia cotó, sino que en el port de Barcelona és on agafen els que venien els comerciants.


Les màquines i el vapor com a nova font d'energia, van anar substituint la feina manual. D'aquesta manera els tallers artesans deixaven pas a les fàbriques i a les colònies industrials on s'hi concentraven els obrers.
Les colònies industrials utilitzaven l’energia hidràulica que proporcionaven els rius.


L'any 1936, els treballadors industrials van constituir més de la meitat de la població activa.
Tot això va comportar cent anys d'industrialització catalana.
Catalunya és... "la fàbrica d'Espanya".

Resultat d'imatges de CATALUNYA, LA FÀBRICA D'ESPANYA






No hay comentarios:

Publicar un comentario