martes, 29 de noviembre de 2016

Tema 1.4 "La crisi del sistema de la Restauració" - COMENTARI DE TEXT: Manifiesto de Primo de Rivera

COMENTARI DE TEXT: Manifiesto de Primo de Rivera



Es tracta d'un text públic i de caràcter polític, que tothom pot llegir i va destinat a tots els ciutadans
del pais, i sobretot a l'exèrcit.
Està escrit per Miguel Primo de Rivera, i publicat al diari "La Vanguardia", el dia 13 de setembre l'any 1923, a Barcelona.

Miguel Primo de Rivera, va donar un cop d'estat, amb l'ajuda del rei, Alfons XIII, i va instaurar una dictadura. Havien passat per diverses situacions, com la Setmana Tràgica o la guerra d'Annual.
Després, també va ser el líder d'un partir anomenat "Unió Patriotica".
Hi ha un periode conegut com la "Dicta Blanda" que es produeix quan, finalment, Primo de Rivera acaba dimitint, i el rei li dóna el poder a Berenguer, 

La idea principal del text, és la instauració del Directori Militar. 
Com idees secundàries podem trobar: el fi de la legalitat, i també parla sobre la corrupció de la política quan diu això de que ens ofereixen un cuadre de desgràcies i inmoralitats. Per una altra banda, parla també de que es buscarà una solució al problema del Marroc. 



CORRECCIÓ 

En el primer paràgraf m'ha faltat dir que és un text de caràcter primari i tampoc he explicat qui és Miguel Primo de Rivera, tot i que ho podia fer d'una manera bastant breu. 

Al segon paràgraf, on explico les circumstàncies en que va ser escrit, em falta redactar molt més i explicar moltes més coses. M'he deixat, per exemple, el perquè es va instaurar el Directori Militar, i també explicar-ho. Està bastant fluix, ja que falta informació i desenvolupar-lo més.

Pel que fa a les idees, no està del tot malament, ja que he sapigut quina era la idea principal i les secundàries, però potser falta explicar-les més detalladament.




No hay comentarios:

Publicar un comentario