domingo, 27 de noviembre de 2016

Tema 1.4 "La crisi del sistema de la Restauració" - EL DESASTRE D'ANNUAL

EL DESASTRE D'ANNUAL

INTRODUCCIÓ

Es tracta d'una terrible batalla entre l'exèrcit espanyol i les forces rifenyes del Marroc comandades per Abd el-Krim, que va tenir lloc el 22 de juliol de 1921, prop de la població d'Annual.



EL DESASTRE

Resultat d'imatges de desastre de annualLes tropes espanyoles, uns 30.000 soldats, estaven comandades pel general Fernández Silvestre, íntim amic del rei Alfons XIII.

Per aquella època, el general Dámaso Berenguer era cap militar de la zona espanyola al Marroc. Aquest, però, se sentia ignorat pel seu segon al comandament, l'anomenat Manuel Fernández Silvestre, a qui Berenguer havia superat per evident capacitat. Quan Abd el-Krim va llançar les seves primeres incursions al nord de l'Atles, Berenguer, amb por de la influència política de Fernández, li va donar mà lliure a Silvestre en les operacions. El problema sorgeix quan Silvestre desobeint ordres superiors, avança cap a l'oest de Melilla i creua el riu Amekran, limit dels rifenys. Per tant, això va provocar que les forces rifenyes de Abd el-Krim, s'enfrontessin contra l'exèrcit espanyol.

En els alts comandaments de l'exèrcit, hi va haver una sèrie d'errors i irresponsabilitats, per la qual cosa se la coneix com una de les pitjors derrotes de la història d'Espanya.
Els problemes generats per Annual, van ser causa directa del cop d'estat i la dictadura de Miguel Primo de Rivera.
El desastre d'Annual va provocar una terrible crisi política.



L'EXPEDIENT PICASSO

L'escàndol al país va ser immens i per una Real Ordre de 1921, a proposta del general Berenguer, el ministre de la Guerra va designar al general Picasso per investigar aquests fets.
A Picasso se li va prohibir investigar els fets realitzats pels generals, tot i que ell li va demanar a Berenguer els plans d'operacions de l'alt comandament. Només podria investigar a la resta de les forces.

Va treballar en això durant uns llargs nou mesos, i va acabar al gener de 1922.

En ell s'acusa de negligència als generals Berenguer i Navarro i de temerari al general Fernández Silvestre. I la prensa inquietaba cada vegada més, ja que es deia que el propi rei Alfons XIII pogués tenir responsabilitats.

Es va pensar que l'expedient s'havia perdut o havia estat destruït per la Dictadura, ja que va haver el cop d'estat de Primo de Rivera, però no va ser així. Un dels diputats el va amagar fins que va arribar la Segona República, el 1931.

Actualment, només es conserva una còpia d'aquest expedient amb menys de 300 folis dels més de 2.400 que tenia només l'informe final.



BIBLIOGRAFIA

- http://www.elmundo.es/la-aventura-de-la-historia/2014/07/22/53ce4ec0e2704e2e058b457e.html
- http://www.elmundo.es/la-aventura-de-la-historia/2016/04/22/571a2b10e5fdeaf16f8b4591.html
- https://ca.wikipedia.org/wiki/Batalla_d'Annual
- http://es.slideshare.net/TatianaTGT/desastre-de-annual
- http://amantesdelahistoria-aliado.blogspot.com.es/2012/02/el-expediente-picasso.html








No hay comentarios:

Publicar un comentario