domingo, 13 de noviembre de 2016

Tema 1.4 "La crisi del sistema de la Restauració" - LA SETMANA TRÀGICA

LA CIUTAT CREMADA

SINOPSIS
Aquesta pel·lícula catalana, es centra entre els anys 1898 i 1909. Al principi podem observar com surten uns soldats que fa referència a la guerra que va haber entre Estats Units i Espanya, i que Espanya perd unes colònies, entre elles, Cuba. Un d'aquests soldat, és Josep, que s'uneix a la família Palau i s'acaba casant amb Remei, tot i que la germana d'aquesta, Roser, fa el que faci falta per seduïr-li.
Es produeix la Setmana Tràgica, es duu a terme una vaga d'obrers. En aquesta revolta van cremar molts convents i esglésies, Lerroux estava de viatge. Al final apareix un grup molt nombrós de militars i lluiten contra ells.
La major part de la història gira al voltant de la família Palau, família burgesa, que sembla no estar preocupada pels diferents aconteciments que estan succeïnt, en canvi, Josep és preocupa bastant ja que ell sempre ha viscut com una persona humil. Josep va a ajudar als obrers en la lucha contra els militars, però Roser va darrere i aconsegueix cautivar-li i finalment aquest deixa de voler lluitar. 
Acaben morts molts obrers i els militars els deixen allà tots junts. 
Aquesta revolta de la "Setmana Tràgica" va ser molt important aquells anys, va ser caòtica i espontània.


FRANQUISME
M'he informat de que aquesta pel·lícula va ser censurada durant un any. Considero que en l'època en la qual es va crear, franquisme, no era l'adecuada per a certes escenes. Ja que, per exemple, l'escena on se li veu tot el pit a la Roser, això no estava ben vist en la dictadura de Franco i això no ho podien reproduïr. I també, a part, no es podia parlar publicament una llengua que no fos el castellà, i això de fer vaga i cremar esglésies es veia molt malament, no es podien fer aquestes revoltes. 


PERSONANTGES HISTÒRICS I ESCENES



Aquest és el rei Alfons XIII.
Irritat per la manca de docilitat de Maura, el va deixar caure davant la protesta contra la repressió de la Setmana Tràgica.



Cambó en la pel·lícula mostra una actitud firme exposant-li al monarca que la ciutat no està satisfeta, i tots els problemes s'han de solucionar des de Madrid, on mai tenen pressa, i a Cambó aquesta conversa li serveix per expressar les seves reivindicacions i posar de manifest l'agitació de la societat catalana.




Aquest és Emiliano Iglesias, va fundar amb Lerroux el Partit Radical. Quan Lerroux va marxar a l'exili a l'Argentina el 1908, es va convertir en el líder del Partit Radical a l'interior. En 1909 va ser triat regidor a Barcelona.





Aquesta escena fa referència a quan estava aquest home dient que preparessin la vaga general revolucionària, i estava reinvidicant-se.











Aquesta escena és quan es duu a terme la revolta de la Semana Tràgica, i els obrers estan lluitant contra el militars.
Acabant morint tots els que hi són aquí.









Aquest del mocador vermell és Alejandro Lerroux, va ser un polític d'ideologia republicana. Fundador i líder del Partit Republicà Radical. Va ser una figura polèmica.
La ideologia del lerrouxisme és basava en l'atac als tres pilars fonamentals del sistema de la Restauració: la religió, la propietat i les forces de l'ordre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario