jueves, 27 de octubre de 2016

Tema 1.3 "L'època de la Restauració Borbònica" - ANARQUISME

ANARQUISME



Què hi ha darrera d'aquest símbol?


Aquest símbol pertany a una organització anomenada la "Mano Negra". Era una organització anarquista de caràcter secret i violent a la qual s'atribuïa la intenció d'organitzar atemptats.

Aquesta va esdevenir la imatge popular de lo que un grup de treballadors podia arribar a fer i de la ideologia anarquista que predicava la reforma agrària i la transformació de l'ordre social existent. Hi havia un clima de conflictivitat i protesta social per part dels pagesos de Jerez, i van trobar en l'anarquisme un mitjà d'associació i organització per aconseguir els seus objectius.

Es van a atribuir a l'organització "Mano Negra" una sèrie de crims, i es va castigar a tots aquells membres que presumptament pertanyien a ella. Però aquesta actuació va anar més enllà, ja que es va establir una relació entre la "Mano Negra" i la FTRE (Federació Regional de Treballadors dela Regió Espanyola), de manera que tots els seus membres passessin a ser possibles sospitosos, i així deslligar un ambient de por entre els afiliats. Tant el Govern com els grups terratinents estaven abusant del seu poder. Les persecucions van ser el mitjà arbitrari utilitzat per les classes dominants per reprimir tota demostració d'insatisfacció popular i per silenciar qualsevol activitat política entre els treballadors rurals.

En conclusió, es tracta d'un episodi que reflecteix la important presència de l'anarquisme a Andalusia en l'època de la Restauració, i les males condicions de vida dels camperols i la crisi agrícola, que va donar peu a una situació d'aixecament social.



L'atemptat del Liceu

El 7 novembre 1893 va estallar la bomba del Liceu. Aquella nit s'inaugurava la temporada d'hivern al Gran Teatre del Liceu, escenari predilecte de la burgesia de l'època. 
Es van apagar les llums, i en aquell moment l'anarquista Santiago Salvador va llançar dues bombes Orsini des del cinquè pis cap a la platea. La policia va tancar les portes a la recerca de l'autor, però, el terrorista va aconseguir fugir. Fins a febrer de 1894 no es va aconseguir atrapar a Salvador, i quan el van atrapar va cridar: "Sóc anarquista, morin els burgesos, visca l'anarquia" i va tractar d'enverinar-se però els policies no el van deixar. 
Segons paraules de Santiago Salvador, ell no anava contra cap persona en concret, el seu desig era sembrar el pànic i atacar la burgesia.

L'atemptat del Liceu es pot entendre com un cop més, tot i que d'enorme magnitud, de l'intercanvi de cops entre classes, uns amb la llei a la mà, la burgesia, i altres delictivament, el proletariat.
Anar al Liceu era molt típic dels burgesos, per això, es pot entendre com un atac a la mateixa casa de la burgesia i així els hi faria molt de mal. 
L'impacte social de l'atemptat, va provocar una pujada de tensió entre la burgesia i una gran repressió contra el moviment obrer.

En definitiva, l'anarquisme va buscar sempre aniquilar qualsevol forma de govern. Es pretenia aconseguir el màxim poder individual. Un anarquista com Salvador va portar a la pràctica la violència per, segons ell, acabar amb la forma de vida que explotava i sumia en la misèria a la classe treballadora.


No hay comentarios:

Publicar un comentario