lunes, 23 de enero de 2017

Tema 2 "El catalanisme polític: precedents, aparició i evolució (1833 - 1931) - EL CORONEL MACIÀ

EL CORONEL MACIÀ

                            IMATGE 1                                                                    IMATGE 2


IMATGE 3


                               IMATGE 4








                             

                               IMATGE 5










Pel que fa a la definició del que és o va ser el Cu-cut, es diu que és un seminari d'humor especialitzat en la crítica de la política espanyola. Es va publicar entre 1902 i 1912 i va aconseguir una gran popularitat. Estava adscrit politicament al catalanisme de la Lliga Regionalista de Francesc Cambó.
Va ser la primera revista que alternava la ideologia de dretes amb un catalanisme radical.



Aquesta revista va sofrir diverses denuncies pels seus atacs a Lerroux i al estament militar. A més, cal esmentar l'assalt al seminari, juntament amb La Veu de Catalunya pels militars el 1905.

Els incidents del Cu-Cut van succeir el dia 25 de novembre de 1905, a la ciutat de Barcelona. En aquell moment, Barcelona vivia unes jornades d'eufòria nacionalista després del triomf aconseguit per la Lliga de Prat de la Riba en les eleccions municipals.
La Lliga va organitzar un acte el dia 18 de novembre per celebrar el triomf. Es tractava d'un sopar festiu al Frontó Comtal de Barcelona, era el Banquet de la Victòria (imatge 1 i 2).  Amb l'ocasió del Banquet de la Victòria, Junceda (imatge 3) va publicar una caricatura considerada ofensiva per l'estament militar i això va motivar l'assalt i la destrucció dels tallers del setmanari.
Centenars de militars es van concentrar a la Plaça Reial a la tarda del dia 25 de novembre per preparar una acció en resposta. A la nit van saquejar els locals de la impremta i de la redacció de la revista Cu-Cut! i de la redacció de La Veu de Catalunya (imatge 4 i 5).



La major part dels grups polítics catalans van reaccionar contra la politica anticatalanista que feien els governs liberals de Madrid, es van oposar escpecialment al projecte de la Llei de Jurisdiccions, aquesta llei permetia que els militars poguessin jutjar tot allò que consideressin que atemptava contra la unitat de l'Estat espanyol o contra ells mateixos. Moltes persones van interpretar la llei com un atac a Catalunya.
Dita llei, va provocar la unificació de tots els partits catalans al voltant de la coalició "Solidaritat Catalana", formada pels catalanistes de la Lliga Regionalista, els republicans nacionalistes, els carlins i els republicans federals, mantenint-se al marge dels partits dinàstics -conservadors i liberals-, així com els lerrouxistes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario