viernes, 5 de mayo de 2017

Tema 6 "La transició i la democràcia (1975-1986)" - LA FI D'ETA

ETA


Com diu en el video, cal començar dient que "ETA va matar 829 persones en atacs terroristes des del 1968".
Hi va haver dos processos de diàleg amb ETA que van fracassar. El 1989, el govern de Felipe González va negociar amb ETA a Algèria, i entre 1998 i 1999, el govern de Jose Maria Aznar ho va tornar a intentar sense èxit.

Cal assenyalar el fet que pràcticament mataven cada setmana, i que la majoria eren socialistes.
A l'video, Podem ver el Testimoni de Jesús Eguiguren, president del Partit Socialista d'Euskadi 2002-2014. Ell diu: "Tenies d'acceptar que et podien matar, que el proper podries ser el teu".
Per a Espanya el terrorisme era un problema que tenien ja assumit.
Aquest es reunia en una casa amb Arnaldo Otegi, dirigent de l'esquerra abertzale, ja que no permetrien deixar Espanya així per a la següent generació. En moltes d'aquestes reunions que feien, Jesus es tenia que anar a funerals dels seus companys.











El 11-M, va ser l'atemptat més important i amb major nombre de mort d'ETA. Una sèrie de 10 Explosions simultànies en tres trens de rodalies de RENFE a primera hora del matí.

Van passar diversos dies i a Jesus li va cridar Rubalcaba, després de ser elegit el PSOE a les eleccions, amb Zapatero com a president.
Rubalcaba deia que les reunions no s'haurien d'haver produït.

Quan ETA enviava cartes al govern Jesus i els altres s'obrien les cartes abans que arribessin al govern. Al govern de Zapatero es parlava del final de la violència amb ETA, però no de politica.

En el video també apareix un testimoni, que va veure a aquell cotxe bomba, el primer cotxe bomba, diu que va ser com una prova que va fer ETA. Ja que després més tard van assassinar a 12 companys seus perfeccionats aquests cotxes bomba.

"Qualsevol tipus de negociació amb els terroristes, és cedir-los el xantatge."
"No es poden donar premis per deixar d'assassinar."

A Suïssa es van fer diverses reunions amb ETA, mitjançant un mediador. A aquestes acudir Jesus i per part de l'organització d'ETA, Vedella, al qual consideraven el terrorista més cruel.
Ells ja es coneixien d'abans, anaven a negociar. Primer de tot van parlar sobre el pais basc, sobre la història. Jesus sabia molt més sobre aquest tema, "Aquesta batalla la vam guanyar 10-0" diu Rubalcaba.

Rubalcaba, preocupat, va cridar a Jesus perquè tornés, ja que acabava d'explotar un cotxe bomba i volia dir que no estaven fent efecte aquestes reunions, però Jesus li va dir que eren atemptats que estaven preparats per endavant i que no tenien res a veure amb les negociacions.

Entre el 25 de juny i el 15 de juliol del 2005, el govern espanyol i ETA pactin un full de ruta.

Va haver-hi un d'aquests dies en els quals Jesus va pujar a la nit a l'habitació on es trobava el Vedella i van tenir una conversa una mica pujada de to però que van acabar tancant. Jesus li va dir: "Jo presento a un govern democràtic, el teu representes a una organització terrorista".

Objectiu complert deien, ETA deixa de matar, es declara la treva.


Però la cosa es va posar malament, quan va aparèixer un nou home d'ETA, i Jesus informa que en una conversa amb ell, ell va parlar de politica però no va deixar parlar en cap moment a Vedella.

El diàleg democràtic era impossible amb violència. ETA seguia fent el que volia:


Jesus va parlar amb el suposat cap d'ETA que deia que el que ell deia anava a missa, la reunió no va acabar amb cap acord. Li va deixar anar una sèrie de barbàries.

I seguien, una furgoneta bomba:


El 21 de maig de 2007, fracassen els negociacions. Totes dues parts donen per acabades els Reunions.

Finalment van acabar detenint a Otegi.

Al novembre de 2009, l'esquerra abertzale presenta un document de rebuig a la violència i es sotmet a votació.

ETA acaba negociant amb si mateixa, no té mes remei que canviar.
La democràcia va guanyar i ETA va perdre.


No hay comentarios:

Publicar un comentario