martes, 11 de octubre de 2016

Tema 1.2 "El sexenni democràtic" - RESUM


La revolució de 1868, anomenada Gloriosa, és la fi d'una època on estava a la corona Isabel II  i el començament del Sexenni Democràtic, un periode de democràcia, que va ser breu però intens.

El regnat d'Isabel II es pot considerar una etapa important per la consolidació del liberalisme a Espanya. La dualitat social marca l'evolució política del país, per una banda el predomini de zones rurals, i per una altra, una població urbana, la qual va donar suport a la revolució de 1868,
Desprès apareix la radicalització política, el partit demòcrata va conspirar contra Isabel II. No van trigar molt els progressistes en apropar-se als demòcrates per preparar la caiguda de la reina. Aquests partits, en 1866, van guanyar en el Pacte d'Ostende.
En setembre de 1868, es va produir la Gloriosa, nomenada abans, que és un alçament militar de la flota que estava a Cadis. Els militars derrotan a les tropes enviades pel govern a la batalla d'Alcolea i la reina s'ha d'anar cap a l'exili.

El primer govern del Sexenni el va presidir Joan Prim, lider del progressistes. Però va haver de fer front a problemes com la búsqueda d'un nou rei. Finalment van escollir a Amadeu de Savoia.
Entre 1868 i 1878, va tenir lloc la Guerra de Cuba, els criolls cubans es sentian marginats pel règim isabelí, volian abolir l'esclavitud a Cuba.
Al final, alguns dels demòcrates, una gran part, van abandonar el partit i van fundar el partit republicà federal.
Van sorgir una sèrie de conflictes socials, als que s'uneixen uns alçaments republicans.

El regnat d'Amadeu de Savoia, no va acabar de funcionar, tenia a molts en contra d'ell i els carlins van provocar la Tercera Guerra Carlina. El rei cada cop és trobava més apartat i amb molts problemes, i finalment va acabar abdicant. Desprès d'aquesta abdicació, es van reunir i van declarar Espanya com a república. El primer president va ser el català Estanislau Figueras. Desprès d'uns quants canvis de presidents, finalment va acabar governant el general Serrano.
Cànoves del Castillo, lider del partit alfonsí, pretenia que Alfons de Borbó arribès a la corona. Al 1874 el general Martínez Campos, va proclamar rei a Alfons XII.


Resultat d'imatges de el sexenni democratic


No hay comentarios:

Publicar un comentario