martes, 27 de septiembre de 2016

Tema 1.1 "La construcció de l'Estat liberal" - RESUM



A continuació faré un breu resum d'uns videos visionats a classe sobre la construcció de l'Estat liberal.

Aquest periode comença amb una guerra carlista entre els carlins (absolutistes) i isabelins (liberals), que es va generar per un conflicte sobre la successió al tron a la mort de Ferran VII l'any 1833. La minoria d'edat d' Isabel II, obliga a una regència que és exercida per la reina vídua, Maria Cristina. Ella busca suport en els liberals i a Don Carlos li donen suport els absolutistes, que aquests volen que ell sigui rei. La reina va cridar a Martínez de la Rosa, un liberal moderat, per a formar un govern que fes front als carlins. Ell destaca per haver creat l'Estatut Reial.
La guerra va tenir dos grans personatges: Tomás de Zumalacarregui, jefe de les tropes carlistes, i Espartero, de les liberals. Els liberals trionfen i la monarquia absoluta es transforma en constitucional.
La primera guerra carlista acaba amb l'anomenada abraçada de Vergara, entre Maroto (principal líder carlista tras la mort de Zumalacarregui) i Espartero.
Per diversos problemes, Maria Cristina es queda sense suport, i opta per l'exili, llavors Espartero es proclamat nou regent. Però, Espartero governa d'una manera molt autoritària i els liberals s'uneixen contra ell. Per sortir d'aquest moment inestable en la política, s'accelera la coronació de Isabel II, amb només tretze anys.

Narvaez asumeix la presidència on estan els liberals moderats, i es crea la guardia civil. Però el seu poder crea descontent, i es crea una rebelió. Finalment es forma un govern on mana el progresista Espartero (que havia sigut cridat per la reina Isabel II, mentre ell estava a l'exili), llavors torna el partit progresista.
Isabel II es casa amb el seu cosí Francisco de Asís, tot i que ella no volia, ho havia de fer per l'estat.
Hi ha un altre personatge al govern, Leopoldo O'Donnell que va crear el partit: “la Unió Liberal”.
Finalment tornen una altra vegada al poder els moderats.

En 1859 Espanya declara la guerra al Marroc, O'Donnell encapçala l'exèrcit i Joan Prim consigueix la primera gran victoria contra l'enemic. Finalment acaba guanyant Espanya i Marroc declara la pau.


Es forma el Pacte d'Ostende: unionistes, progressistes i republicans s'alien per enderrocar a Isabel II i el règim moderat.




Resultat d'imatges de l'estat liberal














No hay comentarios:

Publicar un comentario